На пет години затвор беше осъдена дъщерята на бивш ирански президент

...
На пет години затвор беше осъдена дъщерята на бивш ирански президент
Коментари Харесай

Каниш на протест? 5 години затвор! - Свят

На пет години затвор беше наказана дъщерята на някогашен ирански президент поради апели хората да се включат в митинги против режима в страната, които обгърнаха целия Иран след гибелта в ареста на Махса Амини. Демонстрациите бяха едно от най-големите провокации за иранските духовни управници след революцията от 1979 година

За присъдата заяви юристът ѝ през днешния ден и посочи, че тя не е дефинитивна, а присъдена от първоинстанционен съд. Той не заяви детайлности за обвиняванията против Фаезе Хашеми Рафсанджани, само че съгласно осведомителна организация ISNA прокурорът на Техеран е повдигнал обвиняване против Хашеми за " агитация против системата ", написа Ройтерс. 

Рафсанджани е някогашна депутатка и защитничка на правата на дамите. Тя бе задържана на 27 септември в Техеран. Тогава държавните медии оповестиха, че е повода е " подстрекателство към вълнения ".

Баща ѝ е Акбар Хашеми Рафсанджани, президент от 1989  година до 1997 година Той умря през 2017 година

Акбар Хашеми Рафсанджани беше сдържан политик, който радееше за възстановяване на връзките на Техеран със Запада, отбелязва Франс прес.

Това не е първата присъда за дъщерята на някогашния президент. В края на 2012 година тя бе задържана и наказана на шест месеца затвор за " агитация " против Ислямската република.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР